pen

PEN Vlaanderen en 't Leeshuus

 

Vrijdag 27 augustus om 20.00 

Vrij toegankelijk

Woorden met tromgeroffel

 

In de zomermaanden en in september is ’t Leeshuus bijzonder actief. Alle activiteiten cirkelen rond taal en woord. Een hoogtepunt wordt ongetwijfeld ‘Woorden met tromgeroffel’ op vrijdag 27 augustus op de Groentemarkt in OostendeDan slaan ’t Leeshuus, PEN Vlaanderen en de Melody Makers de handen in elkaar voor een anderhalf uur literatuur van de bovenste plank.

PEN is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor vrije meningsuiting, vrede en internationale verstandhouding. PEN komt op voor auteurs of journalisten die bedreigd, vervolgd, opgesloten of berecht worden omwille van wat ze schreven. PEN gelooft in literatuur als intercultureel bindmiddel.

PEN Vlaanderen, een klein maar erg actief onderdeel van PEN International, werd opgericht in 1927. PEN Vlaanderen geeft onder andere auteurs, die hun land van herkomst verlieten omdat hun schrijven er gefnuikt werd, een podium om hun literaire producten te presenteren.

 

Woorden met tromgeroffel’ wordt gepresenteerd door Anneleen Van Offel, auteur van verhalen en poëzie en van de roman ‘Hier is alles veilig’ (2020).

Op 27 augustus kun je op de Groentemarkt luisteren naar:

 

- Alicja Gescinska, Pools-Belgische filosofe en schrijfster. Ze leest een tekst van een gevangen schrijver.

- Joke van Leeuwen, veelvuldig gelauwerde auteur van romans, poëzie en kinderboeken. Ze won de Ako-literatuurpijs (2013) en de Zilveren Griffel (2018). In maart 2021 verscheen haar nieuwste roman ‘Mijn leven als mens’.

- Hosheng Ossi, Syrische schrijver, dichter en journalist. Hij leest in het Arabisch. Anneleen Van Offel brengt aansluitend de vertaalde versie.

- Aleksandr Skorobogatov, Wit-Russische auteur, die sinds 1992 in Vlaanderen woont. Zijn werk is vertaald in het Nederlands, Frans, Italiaans, Grieks, Spaans, Deens, Kroatisch en Servisch. Zijn recentste roman ‘De Wasbeer’ verscheen in 2020.

- Fatena Al-Ghorra, auteur van Palestijnse afkomst, was in Palestina een bekende journaliste (o.a. voor Al Jazeera) en mediafiguur. In 2009 vroeg ze asiel aan in België, waar ze sindsdien woont. Sinds 2016 heeft ze de Belgische nationaliteit. Ze leest in het Arabisch. Anneleen Van Offel brengt de Nederlandse vertaling.

- Erik Vlaminck, voorzitter van PEN Vlaanderen en succesvol auteur, leest ‘Brieven van Dikke Freddy’.

- Sulaiman Addonia is een Brits-Eritrees-Ethiopische romanschrijver die als kind uit Eritrea vluchtte. Zijn roman ‘Als gevolg van liefde’ (shortlist Commonwealth Writers’ Prize) werd in meer dan 20 talen vertaald. Addonia woont nu in Brussel, waar hij een ‘creative writing-school’ voor vluchtelingen en asielzoekers startte. Recent verscheen zijn tweede roman ‘Stilte is mijn moedertaal’, waaruit auteur Rachida Lamrabet, Belgische schrijfster en juriste van Marokkaanse origine voorleest. Patrick De Rinck, classicus, auteur, bloemlezer, vertaler en recensent gaat daarbij kort in gesprek met Sulaiman Addonia.

 

De Melody Makers, voluit Muzikale Vriendenkring Melody Makers Oostende, zorgen voor muzikale intermezzi. Het trommelkorps verzorgt een kleine optocht en de ‘Little Melody Makers’ staan in voor de muzikale omlijsting van het evenement.

 

Alle verdere info over deze en andere zomeractiviteiten van ’t Leeshuus zijn te vinden op www.leeshuus.be.

 

De manifestatie ‘Woorden met tromgeroffel’ is gratis toegankelijk. Bij slecht weer vindt het gebeuren plaats in Bistro Toope, Groentemarkt, 11. Aanvang om 20.00 uur.