ITHAKA laat zich flankeren door vloot vrijwilligers

Ithaka zou Ithaka niet zijn zonder. 25 actieve vrijwilligers en daarnaast mensen die aan de zijlijn inspringen, bepalen mee het reilen en zeilen van de vzw. Samen gaan ze op weg met volwassenen met een beperking.

In de week van de vrijwilliger begin maart zetten we hen allen extra in de bloemetjes, of beter uitnodigen we hen uit voor een verrassingstocht. Vrijwilligerswerk is een ontdekkingsreis. We nemen onze schatten van vrijwilligers mee op avontuur waarbij ze elkaar ontmoeten en kunnen vertellen over hun ervaringen. Je kan hun avontuur volgen op de website en Facebook van Ithaka.

Hieronder al een voorsmaakje van 2 duo’s vrijwilligers. Ludo & Gino en Christine & Krista werden geïnterviewd door Hannes, Davy, Sofie, Griet en Kristine. 

Ludo en Gino komen uit het binnenland, Arendonk en Halle. Toen ze in 2021 aan de kust kwamen wonen, wilden ze zich inzetten voor vrijwilligerswerk in de buurt. Zo kwamen ze bij Ithaka terecht. We zijn benieuwd naar hun eerste indrukken.

Ludo: “Positief. In Ithaka kom je terecht in een grote groep. In Arendonk was ik vrijwilliger in een kleinere groep van het bezigheidshuis De Rusthuif. De vriendelijkheid in Ithaka doet deugd en de betrokkenheid, ook als je ziek bent.”

Gino: “Ik had niet verwacht dat Ithaka op zoveel domeinen inspeelt. De cliënten aanvaarden iemand zonder voorwaarden. De gesprekjes zijn steeds aangenaam. De gasten vragen vaak ‘Oe ist?’. Ze zijn heel betrokken en bezorgd.”

Christine, die mee aan de wieg van Ithaka staat, vertelt aan Sofie haar Ithakaverhaal en hoe Krista haar vorig jaar versterkte: “Mijn engagement als pionier voor Ithaka ontstond 32 jaar geleden. Onder stimulans van Taziana Pyson zocht ik mee hoe ze hun jongeren die op activiteit kwamen in het Zonnetje, konden ondersteunen in hun zoektocht naar een betekenisvolle toekomst als volwassenen. Mijn vrijwillige inzet voor Ithaka is doorheen de jaren gebleven. Momenteel geef ik eenmaal per maand een kookworkshop. Sinds een goed jaar geef ik samen met Krista maandelijks ook een creaworkshop volgens het thema van het moment. Zo knutselden ze onlangs met cliënten een mooi versierd hart voor Valentijn.”

Krista voegt eraan toe: “Bij het uitzoeken van creawerkjes letten we erop om zoveel mogelijk te werken met kosteloos waardevol materiaal. Dat drukt de kosten, maar we zien het ook als een leefstijl. We zoeken uit om dingen te maken waar iedereen plezier aan beleeft, het mag niet te gemakkelijk zijn, en toch kan iedereen meedoen. Op maat van iedereen. Omdat we allemaal volwassenen zijn, willen we het ook niet kinderachtig maken.”

Ithaka won met hun mooie etalage €300 voor hun deelname aan Oostende Fonkelt. Samen met coach Florence en enkele cliënten knutselde hij dit in elkaar. Hannes vraagt zich af of Ludo verwachtte dat hij zou winnen.

Ludo: “Ik had dat niet verwacht. Ik wilde er wel graag iets moois van maken en droomde er een beetje van. Ik had wat spullen liggen en dat kwam goed van pas. Ik heb eveneens al ideeën voor Schol volgend jaar. Help je mee?”

Ludo licht zijn engagement verder toe: “Ik heb altijd graag geknutseld, en werk ook aan decoratie. Het artistieke spreekt me aan. Samen met de gasten kan ik dat ei kwijt en kan ik mijn passie doorgeven.”

Davy wil weten wat Gino graag doet.

Gino: “Ik kook graag. Een helpende hand is fijn bij koken: samen snijden en voorbereiden. Ook proeven is interessant. Ik werk graag in groep, ik sta niet graag in de spotlight. Ook verkies ik buitenactiviteiten als het mooier weer wordt. Met een gocart?”

Sofie en Hannes zijn benieuwd naar de toekomstplannen van de duo’s.

Ludo: “Graag wil ik wat aandacht geven aan het groen op het terras. Ik zie graag bloemen en plantjes. Vrijwilligerswerk in Ithaka is een aanrader, we zijn een beetje als een grote familie.”

Gino: “Eventueel wil ik helpen met iemand één op één. Groepsactiviteiten doe ik graag en wil ik blijven doen. Ontspanning buiten wil ik verder uitwerken. Ik wil geen leiding geven, maar ondersteunend werken. Het contact met de gasten is hier top. Je leert andere mensen kennen. Het helpt om je te integreren.”

Christine en Krista: “Heel zeker hebben we nog veel plannen bij Ithaka. We komen hier graag, er is veel ambiance en iedereen doet graag mee. We zijn nog voor jaren zoet; zoveel ideeën hebben we nog.”

 

Vrijwilligers Ithake
Vrijwilligers Ithake - Ludo
Vrijwilligers Ithake - Gino
Vrijwilligers Ithake - Krista en Chrisine