Vrijwilligerswerk is goed voor jou!

Vrijwilliger zijn doet je goed!

De vele verenigingen uit de buurt bruisen van activiteit, mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers uit de omgeving. Vrijwilligerswerk is goed voor de gemeenschap waarin je woont, maar méér nog voor jezelf!.

Vrijwilligers zijn in duidelijk betere gezondheid dan niet-vrijwilligers.

Dat zeggen we niet zomaar, talloze mensen die als vrijwilliger begonnen, zijn in de vele verenigingen in onze wijk getuigen hoe deugddoend dit in hun leven is (lees hun getuigenissen maar onderaan dit artikel).

Maar er is meer, een brede Europese wetenschappelijke studie (European Social Survey 2012-2013) toont dit aan op basis van onderzoek.

Professor Sara Willems (Universiteit Gent) zegt hierover:

De onderzoekers schuiven drie verklaringen voor hun bevindingen naar voren: “Ten eerste werd reeds aangetoond dat vrijwilligerswerk een positief effect kan hebben op psychologische factoren zoals zelfvertrouwen en zelfwerkzaamheid enerzijds en de kwantiteit en kwaliteit van iemands sociaal netwerk. Ten tweede zorgt vrijwilligerswerk voor fysieke en psychische activiteiten die een bescherming bieden tegen een functionele achteruitgang en dementie bij ouderen. Ten slotte toont neurologisch onderzoek dat vrijwilligerswerk zorggerelateerde hormonen oxytocine en progesteron kan vrijgeven die helpen om weerstand te bieden tegen stress en ontstekingen.”

Maar laat vooral de ervaringen van vrijwilligers uit onze wijk voor zichzelf spreken.

Jules:

“Ik was al een paar jaar gepensioneerd. Alles waar ik jarenlang mijn voldoening in vond, was van dag op dag weggevallen: het sociale contact met mijn collega’s, de voldoening van mijn klanten, en al mijn ervaring en expertise bleek er plots niet meer toe te doen. in het begin deed ik thuis wat klusjes die al lang lagen te wachten, maar daarna was het een zwart gat. Ongelooflijk hoe vrijwilligerswerk me hieruit heeft getrokken. Ik beteken weer iets voor anderen, ik lééf weer en heb nieuwe vrienden, we amuseren ons fantastisch en ik merk dat wat ik doe ook andere mensen blij maakt. Dat doet goed weet je!”

Martine:

“Nadat mijn man gestorven is, ben ik naar Oostende komen wonen. Ik ben dus een ‘aangespoelde’. Ik dacht dat aan zee wonen me deugd zou doen. dat is ook zo. Maar in de eerste maanden dat ik hier woonde, sloot ik mezelf meer en meer op. ik had geen vrienden en kende hier weinig mensen. de kinderen en kleinkinderen komen wel eens op bezoek, maar de eenzaamheid op vele andere dagen knaagde. Ik werd somberder met de dag. Tot ik terechtkwam in het boekencafé achter de hoek. Na enkele weken langskomen als klant, heb ik gevraagd of ik zelf ook kon meewerken als vrijwilliger. ‘En of dat kon! Natuurlijk’, zeiden ze. Ik heb me zelden zo welkom gevoeld. Intussen ken ik zoveel nieuwe mensen, klanten en medewerkers. Ik heb er echt fijne vrienden leren kennen met wie ik nu in de buurt contact heb. zalig. Ik wil het niet meer missen!“

Ines:

“Een paar jaar terug heb ik moeten stoppen met werken omdat het niet meer ging. Ik had een zware burn-out. Ik heb lang thuis gezeten. Niets ging nog. En ik werd steeds banger om nog onder de mensen te komen. Het was echt een spiraal naar benden waarin ik terechtkwam. Een van mijn dochters heeft me toen in contact gebracht met de vereniging waar ik nu als vrijwilliger werk. Ik kon dat doen op eigen tempo. Het was echt opbouwen van nul. Maar week na week kreeg ik meer zelfvertrouwen en kreeg ik weer meer energie. Nu werk ik alle weken een halve dag mee en tussendoor spring ik ook nog graag eens binnen want ik ken er zoveel fijne mensen. geloof me, dat doet zo’n deugd!”

Krijg jij zelf zin om ook als vrijwilliger te werken in een van de vele verenigingen in onze wijk? Echt een aanrader!

Wil je graag eerst een babbel over wat vrijwilligerswerk voor jou kan betekenen, dat kan zeker. Stap gewoon in een van de vele initiatieven, of geef een belletje of mailtje naar een van de onderstaande verenigingen, of een van de vele andere in de buurt. Zij gaan met jou graag op zoek waar jij goed in bent, wat jij graag doet en hoe ze voor jou een gepaste vrijwilligerstaak kunnen vinden.

Niets moet! Maar er kan veel 😊

 

      

              

                       

w